26 november 2006

Ledare i Domkyrkobladet

Rött ljus
Jag träffade en man som sade att han tycker att det är skönt med röda ljus i trafiken. Jag blev förvånad, för de flesta upplever väl dem irriterande. “Jo,” sade han, “när jag flyger och far hela dagarna och kör från ett sammanträde till ett annat, är det skönt att stanna i ett trafikljus och faktiskt kunna sitta stilla utan att ens ha dåligt samvete för det.”
Han har en poäng, tycker jag. Det är en god inställning till de ofrivilliga pauser som vi möter i vardagen. Kan vi utnyttja dem till avslappning, eller är vi så stressade att vi bara blir mer irriterade? Om vi är irriterade i trafiken, blir vi dessutom farliga för vår omgivning…
Jag tror att också julen kan fungera som ett trafikljus för oss. “Stopp! Stanna! Dra efter andan!” Under förutsättning att vi låter den göra det, förstås.
Ändå verkar det som om julen i sig skulle vara en stressfaktor för oss. Julstress, julklappar, julstök, julstädning, julmat (uttala det på finska så får du se!), julkommers - egentligen allt utom julefrid! Ändå är just friden det som vi mest av allt skulle behöva.
Tänk på herdarna som arbetade helt normalt och vakade över sina får precis som de gjorde varje natt. Plötsligt fick de rött ljus: “Sluta jobba för en stund, och gå och möt Frälsaren!”
Där har vi en viktig del av det glada budskapet. Arbeta när det är tid att arbeta, men låt bli när det är tid att låta bli. Låt inte arbetet tränga in så djupt i ditt väsen att det blir omöjligt att slappna av. Räcker det med ett rött ljus för att du ska ta en paus, eller måste du springa in i väggen för att du ska förstå att det är dags?
Jesus säger: “Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila” (Matt 11:28). Det får du göra (också) denna jul. Kom till Jesus. Sitt ner. Andas lugnt. Njut av det röda ljuset. Här finns inget annat att göra än att njuta av nuet. Tids nog växlar ljuset till grönt igen - men den tiden, den sorgen.
Jag önskar alla läsare en välsignad och fridfull juletid!
Karl af Hällström

2 kommentarer:

Skog sa...

Jag instämmer fullständigt, God Jul och Gott Nytt År till alla!

Monika sa...

Så spännande att du lagt ut dina predikningar. Ska läsa dem alla så snart jag hinner.