01 juli 2006

Vigseltal: Frågor 1 (tvåspråkigt)

Vigseltal / Vihkipuhe 1.7.2006
pastor / pastori Karl af Hällström
Kära vänner! Rakkaat ystävät! Olemme kokoontuneet tänne Jumalan kasvojen eteen tänä ilon päivänä, todistaaksemme kuinka NN ja NN julkisesti tunnustavat rakkautensa toisiaan kohtaan ja lupaavat toisilleen uskollisuutta elämänsä loppuun asti. Kristillisellä avioliitolla onkin juuri nämä tunnusmerkit: Avioliitto on solmittava julkisesti, sen on oltava tarkoitettu pysyväksi elämän loppuun saakka, ja morsiusparin on pyydettävä Jumalan siunausta ja Hänen kirkkonsa esirukousta liitolleen.
Kära brudpar, NN och NN. De frågor som ingår i vigselformuläret, och som jag kommer att ställa er om en liten stund, är inte slumpartat formulerade. De är ganska korta, men innehåller ändå förvånansvärt mycket. (Ni behöver inte försöka memorera varje punkt som jag kommer med; jag skall ge er en kopia av mitt tal, så får ni senare se på det i lugn och ro.) En del av den fråga ni får är om ni vill älska varandra i nöd och lust. Då är det spännande, för vi hoppas ju alla att ni kommer att svara "ja".
Mutta mitä oikeastaan lupaatte? Sanotte tahtovanne "osoittaa" toisillenne "uskollisuutta ja rakkautta". Tahdotte. Solmitte avioliiton vapaaehtoisesti ja avoimin silmin – vaikka rakkautta tietysti sanotaankin sokeaksi. Tahdotte osoittaa uskollisuutta ja rakkautta. Rakastaminen ja uskollisena pysyminen ei riitä, vaan on myös osoitettava rakkauttaan toiselle. Ja tätä haluatte tehdä "myötä- ja vastoinkäymisessä". Myötäkäymisessä ei ole vaikeata rakastaa eikä osoittaa rakkauttaan, mutta jokaisessa elämässä tulee myös vastoinkäymisiä, jolloin naimisissa olo ei tunnu lainkaan hyvältä. Juuri silloin lupauksenne saa suurimman merkityksensä – koska joskus lupaus myötä- ja vastoinkäymisessä voi olla ainoa joka estää lähtemästä omille teilleen ovet paukkuen. Ja tämä lupaus on tarkoitettu kestämään koko elämän ajan. Avioliittolupauksessa ei ole mitään takaovea. Avioliitto ei ole leikki eikä harrastus. Avioliitto on kokopäiväinen työ; se on elämäntapa.
Nu kanske ni tycker att jag har målat upp äktenskapets vardag i alltför mörka färger. Men det är inte det som är min mening. Det är nämligen övervägande positivt att vara gift – men att säga att det är enbart positivt vore inte sanningsenligt. Och det är här som det kristna äktenskapets specialegenskap kommer in – d.v.s. att ni ingår ert äktenskap "inför Gud, den allvetande". Eftersom Gud har varit med i ert äktenskap från första början, vill Han vara med också i fortsättningen. Ni kan alltså utan att tveka vända er till Honom för att be om hjälp och stöd när ni behöver det.
On tietysti turhaa pidättäytyä kommunikoimasta ylöspäin kunnes asiat menevät huonosti. Seurakunnan lahja teille, rakas morsiuspari, on raamattu. Toivomme että te lukisitte sitä yhdessä, tullaksenne siten lähemmäs Jumalaa – ja samalla lähemmäs toisianne. Toivomme että toisitte kaikki surunne ja ilonaiheenne Jumalan eteen rukouksessa, ja että kasvattaisitte Jumalan teille antamia lapsia Hänen rakkaudessaan ja uskossa Häneen. Toivomme myös että käyttäisitte seurakunnan palveluja, koskien sekä sielunhoitoa ja rippiä, että jumalanpalvelusta ja ehtoollista.
Siunatkoon Jumala rakkautenne ja avioliittonne!

Inga kommentarer: